Pagina de start Noutăţi Harta site-ului Despre site
Timpul local în Moldova: 16.08.2017 22:15
RORUEN

www.moldova.md Moldova
Ghid turistic
Tururi şi excursii
Locuri pitoreşti
Climatul investiţional
Legislaţia
Oportunităţi
Economia şi businessul
Economia şi businessul

Economie

După destrămarea URSS şi declararea independenţei la 27 august 1991, Republica Moldova a traversat o etapă complexă de tranziţie la economia de piaţă, înfruntînd un declin economic de proporţii.

Criza economică a durat 10 ani (din 1990 şi până în 1999 inclusiv), perioadă în care PIB s-a redus practic de trei ori. Începând cu anul 2000 economia a înregistrat o oarecare stabilitate, normalizîndu-se volumul de producţie, ce a influenţat parţial şi reducerea sărăciei. În perioada 2000–2005 PIB, în termeni reali, s-a majorat cu 43%. Ca urmare, rata sărăciei s-a redus cu 41,3%.

detaliat


Business

Antreprenoriatul, în economia de piaţă, formează bunurile, serviciile şi locurile de muncă necesare societăţii şi completează bugetul cu impozite.

Pentru a se dezvolta cu succes, antreprenoriatul are nevoie de libertate, care contribuie la creşterea economică. Or, „libertatea economică” înseamnă neimplicarea statului în investiţii, producerea, distribuirea, folosirea mărfurilor şi serviciilor în măsura considerată de populaţie ca fiind cea mai eficientă.

detaliat

 


Climatul investiţional
 

În prezent, una dintre sarcinile primordiale ale Guvernului este atragerea investiţiilor şi crearea unui climat antreprenorial favorabil pentru investitorii – atît străini, cît şi autohtoni.

În legătură cu aceasta, se iau măsuri necesare pentru stimularea activităţii de întreprinzător şi ameliorarea climatului investiţional, accentuîndu-se amplasarea geografică a ţării, forţa de muncă calificată, solurile fertile şi participarea republicii în cadrul zonelor de comerţ liber cu ţările CSI şi cele din Sud-Estul Europei. 

detaliat


Ultima actualizare: 02.02.2011 sus
La început a fost speranţa

La întorsura răului dinspre satul Jevreni, pe o costişă lină, îţi vrăjeşte privirea un şir de sere străvezii. Este gospodăria fermei legumicole „Dami...

detaliat
Făcătorul de caise

Rodul muncii lui Mihai Zavtur e cunoscut departe de hotarele Lalovei.  Sătenii i-au răspîndit faima la gradul celor mai alese superlative.

detaliat
Calea ce nu vrea să fie întreruptă
Chiar de la apariţia ei pe lume, calea ferată s-a dovedit a fi o ramură avantajată. Cei care purtau chipiuri de feroviar sau aveau un loc de muncă în branşa asta se bucurau de o atenţie...
detaliat
Pagina de start Noutăţi Harta site-ului Despre site
Despre Republica Moldova Puterea de Stat Societatea Economia şi businessul Relaţiile internaţionale Catalog de resurse
Administrarea tehnico-tehnologică: Centrul de telecomunicaţii speciale

Statistica vizitatorilor: 28967007